Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (2024)

Caminito del Rey Route

Welkom op de Caminito del Rey: één van de mooiste wandelingen van heel Spanje (en ooit ook de gevaarlijkste!). Dit pad werd in 1901 aangelegd en gebruikt om arbeiders met elkaar te verbinden tussen de twee waterkrachtcentrales van El Chorro. Destijds waren de promenades erg smal zonder leuningen, en werd van de arbeiders verwacht dat ze hierop gevaarlijk zouden balanceren om hun bestemming te bereiken.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (1)

In latere jaren begonnen ook wandelaars dit pad te proberen, elk met de bedoeling het einde te bereiken van wat bekend stond als ‘de gevaarlijkste wandeling ter wereld’.

Helaas stierven verschillende mensen toen ze de Caminito del Rey probeerden te doen. Daarom kreeg het pad in 2015 een complete verbouwing, met sterke promenades die in de zijkant van de kloof werden geslagen, veiligheidsleuningen en harde helmen. Tegenwoordig is het helemaal veilig en makkelijk om te doen en kan iedereen ervan genieten, zelfs degenen die niet van hoogtes houden!

Tours & Tickets 🥾View all

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (2)

Hoe lang duurt de Caminito del Rey-wandeling?

De wandeling over Caminito del Rey is ongeveer 8 km lang en duurt 3 uur. Als je snel wilt lopen, zou je de wandeling in 1,5 – 2 uur kunnen doen. We raden je alleen aan om echt van deze reis te genieten. Neem alle uitzichten in je op, stop om wat foto’s te maken en ga picknicken in de schaduw onder de bomen.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (4)

Het is ook een lineaire wandeling, wat betekent dat het maar in één richting loopt. Hierdoor heb je geen mensen die je op een terugreis passeren, waardoor het minder druk is. De paden zijn ook breed genoeg dat als je wilt stoppen en foto’s wilt maken, andere wandelaars je makkelijk kunnen passeren.

Wanneer je aan het einde van de wandeling bent, brengt een shuttlebus je terug naar het begin (je kunt hiervoor kaartjes kopen naast je Caminito del Rey-ticket).

Dit zijn alle hotelopties in El Chorro.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (6)

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (7)

Routebeschrijving Caminito del Rey

Wanneer je aankomt bij Caminito del Rey, parkeer je bij de noordelijke ingang (waar het pad begint). Parkeren kost 2 euro, en je kunt er de hele dag blijven.

Als je aankomt en geen parkeerplaats kunt vinden, kun je aan de kant van de weg parkeren. Hou er alleen rekening mee dat er veel bussen heen en weer rijden op de weg, dus er is kans op schade.

Hier is de parkeerplaats waar we parkeerden.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (8)

Lopend naar het begin van de Caminito del Rey

Vanaf de parkeerplaats (Ardeles) sla je linksaf en loop je tot je aan je rechterkant een tunnel ziet. Loop 5 minuten door de tunnel tot je bij een weg komt. Volg deze weg nog 10 minuten tot je bij de ingang komt, waar je je tickets laat zien.

In totaal is het ongeveer 20 minuten lopen vanaf de parkeerplaats.

Hier is de ingang van de tunnel.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (9)

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (10)

Ingang Caminito del Rey

Wanneer je het ticketkantoor bereikt, hou je je tickets klaar om te laten zien. Hoewel er online staat dat je je tickets moet printen, is dat niet nodig; je kunt de tickets gewoon op je telefoon laten zien. Hier haal je ook je helm voor de wandeling op (je moet deze de hele route dragen).

Tip: dit is de laatste plek waar je toiletten vindt voordat je aan de wandeling begint. Het is ook de laatste plaats waar je water kunt kopen in de automaten. Zorg ervoor dat je hiervan gebruik maakt, want je zult geen toiletten of drankjes vinden op de rest van de Caminito del Rey!

Dit is de locatie van de ticket ingang.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (11)

Wandelen langs de Caminito del Rey

Na de ingang passeer je een watermolen en begin je te lopen op de promenade. Het grootste deel van de wandeling bestaat uit promenades die in de zijkant van de kloof zitten. Tussen deze gebieden door wandel je echter ook door wat bos en over wat groene heuvels. Tijdens dit deel van de wandeling zijn er een paar plekken waar je in de schaduw van de bomen kunt zitten en genieten van je meengenomen lunch.

Tip voor duurzaam reizen: Er zijn geen vuilnisbakken beschikbaar tijdens de Caminito del Rey-wandeling, dus neem al je afval mee.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (13)

Tijdens de wandeling zal je het mooie houten pad waarderen die rond de kliffen buigt en neerkijkt op de grote val eronder. Als je de bochten omgaat, vindt je ook prachtige uitzichten op de vallei en de bergketens. Halverwege het pad staat zelfs een verlaten huis. De Caminito del Rey is een natuurlijk paradijs, dus kijk uit voor adelaars die boven je hoofd zweven en kleurrijke hagedissen die in de kloof leven.

Reisverzekering
Vergeet niet om een reisverzekering af te sluiten voor je Spanje trip! Heymondo dekt medische noodgevallen, diefstal, vertragingen, annuleringen, verloren bagage en meer, met 24/7 wereldwijde assistentie en medische chat. Als lezer van Salt in our Hair krijg je 5% korting! Check Heymondo hier

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (14)

De laatste beloning is de hangbrug aan het einde van de route. Steek deze over en bereik het einde van de Caminito del Rey-wandeling!

Je kunt hier de hele Caminito del Rey-wandeling zien.

Wist je dat? Door de tijdslots die online beschikbaar zijn, wordt de wandeling niet super druk, dus je hebt nooit het gevoel dat je achter mensen zit of geen tijd hebt om te genieten van het uitzicht.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (15)

Afwerking van de Caminito del Rey

Wanneer je de Caminito del Rey uitloopt, bevindt je je aan de zuidkant van het pad. Als je eenmaal de hangbrug bent overgestoken, loop je nog 10 minuten totdat je het einde van de wandeling bereikt, waar je een witte doos ziet om je helm in te laten vallen. Op dit punt vind je ook een paar eet- en drinkkraampjes waar je verse jus d’orange, koffie of kleine snacks kunt kopen.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (16)

Shuttlebuspunt

Loop nog 15 minuten en je bereikt dit verzamelpunt voor de shuttlebus. Je kunt je bus ticket online kopen. Als je eenmaal je tickets hebt gekocht, heb je de mogelijkheid om bus tickets te kopen voor 1,50 euro per persoon. Als je dit echter vergeet, is dat geen probleem, want je kunt ze ook in de bus kopen.

Het meer (noordelijke ingang)

Wanneer je bij de noordelijke ingang aankomt, zie je een groot meer waar je kunt zwemmen en kajaks kunt huren. We liepen vanaf de parkeerplaats naar het water en zwommen naar dit strand vanaf de klif. Er waren hier heel weinig mensen, dus we hadden het meer bijna voor onszelf. Het water is super blauw en helder – perfect voor een verfrissende duik na de wandeling! Vergeet niet je zwemkleding mee te nemen.

Als je kajaks of SUPS wilt huren, moet je iets verder rijden langs het meer waar de verhuurwinkels zijn. Dit gebied is een beetje drukker, vooral in de zomer.

Dit zijn alle hotelopties in El Chorro.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (17)

Caminito del Rey-tickets

Boek je tickets voor Caminito del Rey ruim van tevoren om teleurstelling te voorkomen (vooral in het hoogseizoen). Tickets kosten 10 euro voor een solo-tour.

Er is ook de mogelijkheid voor een rondleiding voor 18 euro, al vinden wij dat niet nodig. Daarnaast kun je touroperators vinden die kaartjes verkopen voor Caminito del Rey, vaak inclusief retourtransport. Dit kan een goede optie zijn als je een makkelijke manier wilt vinden om de wandeling te bereiken.

Tours & Tickets 🥾View all

Bij het kiezen van je tickets zie je de opties voor verschillende tijdvakken. Dit is om het aantal mensen over de dag te spreiden, zodat het pad nooit te druk wordt. Als het lukt, kies dan het vroegste tijdslot om te ontsnappen aan de hitte van de dag. Je moet ook een account aanmaken op de website om je tickets te boeken.

Als je eenmaal hebt geboekt, zorg er dan voor dat je het extra shuttlebuskaartje voor 1,50 euro toevoegt.

Tip: Het is niet nodig om je tickets te printen; we hebben ze op onze telefoon laten zien en dat was prima.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (18)

Openingstijden

Caminito del Rey is het hele jaar door elke dag geopend (behalve op maandag) van 9.00 – 15.30 uur. Het is alleen gesloten op 25 december en 1 januari.

Dit zijn alle hotelopties in El Chorro.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (19)

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (20)

Waar te verblijven

We raden aan om in Malaga, Ronda of een van de witte dorpen van Andalusië te verblijven en Caminito del Rey te bezoeken tijdens een dagtocht. El Chorro en de omgeving zijn ook prachtig, en het is een geweldige plek om te verblijven als je de natuur wilt verkennen. Er zijn twee officiële campings in de buurt, en je kunt zelfs kamperen op het meer!

Hotels in Caminito del Rey 😴

Toon alle

El ArpaCaminito del ReyLagar del ChorroCaminito del ReyZie beschikbare hotels inCaminito del Rey
Check beschikbare hotelsCheck beschikbare hostels

Hoe kom ik bij Caminito del Rey?

De makkelijkste manier om de Caminito del Rey te bereiken is met de auto. Dit geeft je meer flexibiliteit, vooral als je op een road trip door Andalusië bent. Zodra je aankomt, volg je de borden naar de noordelijke ingang en vindt je daar je parkeerplaats. Parkeren kost 2 euro.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (23)

Caminito del Rey is een geweldige plek om te bezoeken tijdens een dagtrip vanuit Malaga, aangezien het iets meer dan een uur duurt om er heen te rijden. Je kunt ook een dagtocht maken vanuit een paar van de andere witte dorpen van Andalusië. Als alternatief is het een leuke tussenstop tijdens je road trip door Andalusië (bijv. tussen Cordoba en Malaga)!

We raden aan om een auto te huren in Spanje via Sunny Cars inclusief gratis annuleren en verzekering. Boek je huurauto hier.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (24)

Met het openbaar vervoer

Je kunt vanuit Malaga de trein pakken naar het nabijgelegen stadje El Chorro. Rechtstreekse treinen rijden op deze tijden:

  • 8.58 uur
  • 13.21 uur
  • 17.19 uur

De beste tijden om terug te gaan (als je eenmaal klaar bent met je wandeling) zijn:

  • 13.51 uur
  • 21.07 uur

Vanaf hier is er een shuttlebus om je naar de route te brengen die elke 30 minuten rijdt (8.30 – 17.30 uur in de winter en tot 20.00 uur in de zomer). De shuttlebus kost 2 euro.

Dit zijn alle hotelopties in El Chorro.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (25)

Wat moet je meenemen op de Caminito del Rey?

Er zijn een paar dingen die je moet onthouden om mee te nemen op de Caminito del Rey om je ervaring te verbeteren!

  • Eten en drinken. Er zijn geen eet- en drinkkraampjes tijdens de wandeling (alleen aan het begin en het einde). Neem een kleine picknick mee en voldoende water (in een herbruikbare fles om plasticvrij te reizen!). Vergeet niet al je afval mee te nemen. Als je geen eten meeneemt, zijn er een paar restaurants in het nabijgelegen dorp El Chorro.
  • Geschikte schoenen. Draag sneakers of een schoen met gesloten neus voor de wandeling. Zorg ervoor dat ze comfortabel zitten, want je loopt ongeveer 3 uur.
  • Comfortabele kleding. Hou rekening met het weer wanneer je beslist wat je aantrekt.
  • Zonnebrandcrème. Vooral in de zomer kunnen de temperaturen erg heet worden, dus zorg ervoor dat je rif-veilige zonnebrandcrème draagt voor de wandeling.

Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (26)

Tips voor Caminito del Rey

  • Boek het eerste tijdslot in de ochtend om de hitte te vermijden (als je de Caminito del Rey-wandeling in de zomer doet)
  • Ga naar het toilet bij de ingang, want dit is de laatste beschikbare wc voor de wandeling.
  • Draag altijd je helm (het is verplicht tijdens de hele wandeling)
  • De wandeling is ook leuk voor kinderen! Het is overal heel veilig, hoewel we aanraden dat ze ouder zijn dan 7 jaar, simpelweg vanwege de afstand.
  • Honden zijn niet toegestaan op de wandeling vanwege de ruimtes tussen de houten treden en de promenade.
  • Roken is verboden vanwege het risico op bosbranden.
  • Niet zwemmen in de rivier. Dit komt omdat er geen veilige manier is om het water in te gaan en het een beschermd natuurgebied is.
  • Hoogtevrees? Het is nog te doen! Wij hebben allebei hoogtevrees en hebben erg genoten van de Caminito del Rey-wandeling. Als je snel duizelig wordt, raden we aan deze wandeling te vermijden; anders is het goed te doen!
  • Het is de perfecte dagtrip vanuit Malaga en andere bestemmingen in Andalusië, zoals Setenil de las Bodegas of Ronda.

Beste tijd om te bezoeken

Bezoek Caminito del Rey zo vroeg mogelijk in de hete zomermaanden om de hitte van de dag te vermijden. De beste tijd om te bezoeken is buiten het hoogseizoen voor zowel het weer als de drukte.

Beste

Goed

Ok

Slecht

🌤

13°C

Jan

🌤

16°C

Feb

🌤

18°C

Mar

🌤

20°C

Apr

☀️

25°C

May

☀️

29°C

Jun

☀️

34°C

Jul

☀️

34°C

Aug

☀️

30°C

Sep

🌤

24°C

Oct

🌤

17°C

Nov

🌤

15°C

Dec

°C°F

Dit gebied heeft het grootste deel van het jaar over het algemeen droog weer, dus deze wandeling in de winter kan nog steeds erg leuk zijn!

Wist je dat …

Boek je via onze links dan support je ons zonder dat jij extra kosten maakt.
Dank je wel! ♥️

SpanjeOntdek al onze gidsen hier
Andalusië: De Ultieme 2-Weekse Rondreis RouteCórdoba, Spanje: 8 Leukste Dingen om te Doen in de bloemen stad11 Leuke dingen om te doen in Ronda, Spanje
Caminito Del Rey: Wandel langs steile kliffen in Spanje (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6254

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.