Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (2024)

door Birgit | mrt 6, 2024 | Europa, Spanje | 0 Reacties

Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (1)

De Caminito del Rey staat ook bekend als “het koningspad” en is misschien wel een van de mooiste wandelingen in Andalusië. Via hangpadden aan de steile kliffen van de El Chorro kloof en een spectaculaire hangbrug loop je door de prachtige natuur en kloof, hoog boven de Guadalhorce rivier. Onderweg heb je prachtige uitzichten over de nauwe kloof, smaragdgroene river, bergketens in de verte en de overweldigende natuur. In dit blog vertel ik je alles wat je moet weten over deze wandeling.

Wat is de Caminito del Rey precies?

Gebouwd in 1905, diende het pad vroeger als een toegangsweg voor werknemers van de nabijgelegen waterkrachtcentrales. Ook werd het pad gebruikt door herders. Maar door de jaren heen raakte dit pad in erg in verval en verwierf het de reputatie van “het gevaarlijkste pad ter wereld”. Toch, of misschien wel hierdoor, trok het daredevils aan die dit pad wilden bedwingen. Dit leidde tot diverse dodelijke ongelukken en daardoor werd het pad vanwege veiligheidsredenen gesloten. Gelukkig besloten ze wel het pad te restaureren en werd het pad in 2015 heropend als een veilige, maar nog steeds spectaculaire wandelroute over wandelpaden hangend aan de imposante kliffen, een indrukwekkende hangbrug en prachtige uitzichten.

Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (2)

Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (3)

Voor wie is de Caminito del Rey geschikt?

De wandeling is voor iedereen die goed ter been is goed te doen. Het is namelijk een zeer toegankelijke en goed beveiligde wandeling. Hoewel hij in totaal 7,7 kilometer is (met aanlooproute en stuk naar de parkeerplaats) is het een makkelijke wandeling en hoef je niet extreem fit te zijn. Ik kan me wel voorstellen dat het voor mensen met hoogtevrees een echte uitdaging is. Het wandelpad hangt namelijk voor een groot gedeelte aan de steile kliffen hoog boven de rivier. Ook moet je 1 keer met een hangbrug oversteken naar de andere kant van de kloof.

Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (4)

Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (5)

Hoe lang is de Caminito del Rey?

De Caminito del Rey heeft een totale lengte van 6,5-7,7 kilometer. Maar dit is gemeten van het startpunt bij de Noordelijke ingang bij El Kiosko restaurant (Ardales) tot aan het busstation en de parkeerplaats bij de zuidelijke uitgang (Álora). Je moet eerst een stuk lopen naar de officiële entree en vanaf de uitgang moet je weer een stuk lopen naar de shuttlebus & parkeerplaats. Het tussenstuk is de Caminito del Rey en het pad is eenrichtingsverkeer. Je loopt van de noordelijke entree in Ardales tot de zuidelijke exit bij Álora

Er zijn 2 mogelijkheden voor het 1e stuk naar de Northern Entrance

Vanaf El Kiosko restaurant loop je eerst een trail naar de officiële noordelijke ingang. Je hebt hiervoor 2 mogelijkheden:

  1. De kortere wandeling van 1,5 km (ongeveer 20 minuten). Hier moet je wel door een langere, smallere tunnel (150 meter) dan bij optie 2. De ingang van deze tunnel ligt op 200 meter vanaf het restaurant (loop naar rechts als je ervoor staat). Je ziet de tunnel vanzelf liggen aan je linkerhand. Ik kan het lastig inschatten of deze tunnel te doen is als je claustrofobisch bent, maar als je de tunnel inloopt zie je al wel meteen het licht aan het einde van de tunnel. Zelf vond ik de tunnel helemaal prima.
  2. Een 2e optie is de ingang naast het restaurant. Deze wandeling is langer (2,7 km), maar je hoeft maar een kleine stukje door een bredere tunnel.

Vanaf de officiële Northern Entrance loop je 3,3 km afwisselend over hangpadden en normale wandelpaden. Op het einde van de wandeling steek je een hangbrug over naar de andere kant van de kloof. Nadat je de Southern Exit hebt verlaten, is het nog zo’n 2 kilometer naar de parkeerplaats en shuttle bussen.

Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (6)

Hoe bestel je tickets voor de Caminito del Rey?

Je kunt de wandeling op 2 manieren doen, met en zonder gids. Tickets voor de wandeling zonder gids zijn er heel beperkt. Daar moet je dus echt op tijd bij zijn. Het is sowieso aan te raden zo vroeg mogelijk kaartjes te kopen, want ze zijn echt snel uitverkocht. Zijn de individuele kaartjes uitverkocht, dan ben je dus verplicht om met een gids te gaan.

Er zijn diverse manier om aan tickets voor de Caminito del Rey te komen:

Rechtstreeks via de officiële website van de Caminito del Rey

Je kunt de tickets makkelijk zelf rechtstreeks via de officiële website van de Caminito del Rey bestellen. Bovenin kun je de website op engels zetten, wat het bestellen meteen een stuk makkelijker maakt. Dit is wat je vervolgens doet:

  • Je selecteert de datum waarop je wilt gaan en dan zie je 2 opties, namelijk “Official guided visit tickets” en “general tickets”. De 1e is mét gids (groepen tot max. 30 personen) en de 2e is een ticket zonder gids. Je kiest dan een tijd en op die tijd kun je de Caminito del Rey bezoeken. Ook betaal je de tickets meteen.
  • Na aankoop krijg je een mail waarin je de aankoop moet bevestigen en er een account voor je wordt aangemaakt met hierin je tickets. Hier moet je dan nog je gegevens invullen (conform paspoort). De tickets zijn namelijk alleen geldig op naam.
  • Mijn tip: Om het jezelf makkelijk te maken, raad ik aan meteen een parkeerplek te reserveren voor de parkeerplaats bij het visitor centre en de tickets voor de shuttlebus. Zo ga je die dag lekker relaxed op pad.

Koop je tickets via Get your Guide

Zijn er geen tickets rechtstreeks meer te krijgen of vind je het toch lastig via de rechtstreekse website, dan kun je je tickets op de website van Get Your Guide kopen. Voordeel is dat zij vaak nog wel kaartjes hebben, als ze op de eigen website al uitverkocht zijn. Ook kun je de tickets nog annuleren, wat via de eigen website niet meer kan.

Hier koop je individuele tickets.

Hier koop je tickets met gids.

De shuttlebus is niet inclusief, maar deze kun je in de bus kopen (wel contant betalen).

Boek een dagtour vanuit een plaats in de omgeving

Het is mogelijk een verzorgde dagtour vanuit de plaatsen Málaga, Sevilla, Granada, Estepona, Marbella, Rincón de la Victoria of de Costa del Sol te boeken. Voordeel is dat alles geregeld is. Je wordt opgehaald bij je hotel, gaat met de bus naar het beginpunt en wordt weer opgehaald bij het eindpunt. Een gids van de tourorganisatie is inclusief. Hier vind je alle mogelijkheden.

Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (7)

Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (8)

Wat is de prijs voor een ticket voor de Caminito del Rey?

Als je de tickets rechtstreeks via de website koopt, zijn de kosten voor een individueel ticket € 10,00 en een ticket met gids € 18,50. Servicekosten zijn € 3,00. De shuttlebus kost € 2,50 per persoon en parkeren € 2,00. Hier kun je de beschikbaarheid zien en boeken.

Voor individuele tickets via Get Your Guide betaal je € 14,50 inclusief servicekosten en gratis annuleren tot 24 uur van tevoren. Hier kun je de beschikbaarheid zien en boeken bij Get Your Guide. Als er rechstreeks geen tickets meer te boeken zijn, hebben ze hier soms nog wel tickets.

De prijs van een tour is afhankelijk van vanaf welke plaats je de tour maakt en de grootte van je groep. Hier vind je alle prijzen, kun je de beschikbaarheid zien en boeken bij Get Your Guide.

Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (9)

Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (10)

Waar kun je parkeren?

Er zijn 3 parkeerplekken bij de Caminito del Rey.

Parkeren bij het Visitor Centre

Dit is de grootste parkeerplaats, het makkelijkste te bereiken en wat ons betreft de beste optie. Voordeel is dat je een parkeerplaats kunt reserveren tijdens je aankoop van de kaartjes of achteraf. Zo ben je verzekerd van een plek. Zorg dat je 1 uur voor je toegangstijd bij deze parkeerplaats bent. Vanaf hier ga je met de shuttlebus naar restaurant El Kiosko (5-10 minuten). De shuttlebus rijdt regelmatig dus je hoeft nooit lang te wachten. Vanaf hier loop je de 1,5 km of 2,7 km wandelroute naar de officiële entree (Northern Entrance). Vanaf het eindpunt van de route neem je weer de shuttlebus terug. Volg de bordjes met shuttlebus als je bij de weg komt. Het is dan nog 150 meter namelijk.

Parkeren Ardales

Parking Ardales (€ 2,00) ligt het dichtste bij de ingang en je hoeft dus geen shuttlebus naar de ingang te nemen. Je moet echter wel een stukje langs te weg lopen om bij de toegangstunnel te komen en de toegang naast restaurant El Kiosko ligt nog 250 meter verder. Is er geen plek op de parkeerplaats, dan moet je langs de weg parkeren. Met de shuttlebus kun je vanaf het eindpunt weer terug naar deze parking

Parkeren bij de Southern Exit

Hier kun je gratis parkeren, maar het is een kleinere parkeerplaats dan die bij het Visitor Centre. Je neemt vanaf hier dan de bus naar de toegang voor de Northern Entrance (20 minuten). Voordeel is dat je als je klaar bent, je geen shuttlebus meer hoeft te nemen. Zorg ook nu dat je minimaal 1 uur (zelfs 1,5 uur als je het langere wandelpad neemt) van tevoren bij de parkeerplaats bent om een shuttlebus te nemen. Mocht er hier geen plek zijn, dan moet je best een eindje rijden naar de andere parkeerplaatsen.

Mijn tip: Reserveer een parkeerplek op de parking bij het visitor centre. Je hoeft dan niet te stressen om ergens een parkeerplek te vinden. Je hebt altijd een goede parkeerplek en je wordt met de shuttlebus netjes afgezet vlakbij de ingang. Zorg er wel voor dat je een uur van tevoren bij de parkeerplaats bent omdat je dus de shuttle bus moet nemen en nog een stuk moet lopen naar de daadwerkelijke ingang.

Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (11)

Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (12)

Wat is nog meer handig om te weten?

  • Op de Caminito del Rey kun je geen eten en drinken kopen. Neem dit dus zelf mee. Wel kun je bij het beginpunt drinken en snacks uit een automaat kopen. Bij het eindpunt is voldoende eten en drinken te kopen in de stalletjes die hier staan. Neem voldoende water mee als het warm is.
  • Er zijn geen toiletten op de Caminito del Rey zelf. Deze vind je wel bij de in- en uitgang en bij het visitor center. Toiletpapier is niet altijd aanwezig, dus stop een klein rolletje in je tas.
  • Kinderen onder de 8 jaar zijn niet toegestaan op de Caminito del Rey. Voor kinderen moet je een ID-bewijs meenemen om te tonen bij de ingang. Neem zelf ook voor de zekerheid je ID mee. Bij ons hebben ze er niet om gevraagd, maar het kan zijn dat ze er soms om vragen.
  • Op de Caminito del Rey zijn niet toegestaan: bagage en grote tassen, wandelstokken, grote rugzakken, selfiesticks, hoge hakken, open schoenen, krukken.
  • Je mag wel een kleine rugzak met wat eten en drinken meenemen. Onderweg zijn er rustplaatsen waar je kunt picknicken.
  • Roken is niet toegestaan op de Caminito del Rey.

Nou, hopelijk heb ik je met dit blog alle informatie gegeven die je nodig hebt om de Caminito del Rey te gaan lopen. Mocht je toch nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder. Ik wens je heel veel plezier met deze prachtige tocht. Laat je even weten hoe het geweest is?

Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (13)

Bekijk hier alle slaapplekken in Andalusië

Reactie verzenden

Caminito del Rey; het wandelpad door de El Chorro kloof - Roadtrip to Happiness (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6252

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.