Bij iHub mag je de randjes opzoeken en assertief zijn. (2024)

Wij zijn onderdeel van iets groots

Het geluk van elk kind, dat is natuurlijk voor iedereen in dit vak belangrijk. Maar bij iHub is er ook veel aandacht voor ons werkgeluk. Als ik namelijk lekker in mijn vel zit, heeft dat direct effect op het contact met het kind. Ik houd energie over nu, in plaats van dat het voelt als te veel.

De verantwoordelijkheid ligt bij jezelf: jij moet aangeven wat je wil. Hulpverleners zijn meestal bescheiden, maar het is mooi dat je waardering krijgt als je aangeeft in welke richting je je wilt ontwikkelen. We worden ook uitgenodigd om succesverhalen te delen; good practices aan elkaar vertellen helpt ons allemaal. Als wij trainingen geven, stimuleert onze manager om dat op het intranet te zetten. Dat vond ik eerst vooral gênant, maar inmiddels denk ik, waarom niet? Ik wil dat ook van anderen lezen. iHub gebruikt het woord stoutmoedig als één van de kernwaarden. Voor mij betekent dat: je mag de randjes opzoeken, en assertief zijn. Ik heb ontdekt dat je een leven lang kunt groeien. Binnen iHub heb je veel smaken, dus je kunt alle kanten op als je eenmaal binnen bent.

En we zijn een mooie organisatie. Vorig jaar hadden we een heel goed feest, met artiesten en optredens van getalenteerde collega’s. Dan voel je die verbinding met elkaar. Wij doen met zijn allen heel mooi werk en dat mag gevierd worden. Dan voel je ook dat je onderdeel bent van iets groots.

Het geeft een boost als je ziet dat een kind geholpen is

In mijn vorige baan bij Altra, in de naschoolse dagbehandeling, oefenden wij vaardigheden met de kinderen in een groep, die ze de volgende dag op school moesten toepassen. Dan had ik nog wel eens onbegrip voor leerkrachten die voor dat oefenen geen tijd vrijmaakten. Nu werk ik als hulpverlener in de school en zie ik het belang van de verbinding tussen zorg, onderwijs en thuis. Ik kan nu naast de leerkracht en de ouder staan en helpen zoeken naar wat haalbaar en wenselijk is. Ik kan het kind ook direct coachen in de situatie waar het misgaat.

Bij iHub mag je de randjes opzoeken en assertief zijn. (1)

Soms denk ik wel, wow, wat was dit voor dag? Maar het leukste is dat geen dag hetzelfde is.

Kwetsbaar

Onderwijs en zorg zijn twee aparte werelden. Dat een hulpverlener een school binnenkomt en van alles gaat vinden, is heel kwetsbaar. Dat vraagt iets van een hulpverlener: hoe zoek je die samenwerking? iHub heeft me de kans gegeven om de kennis die ik hierover in de afgelopen tien jaar heb opgebouwd, over te dragen aan nieuwe collega’s. Onze training over onderwijs en zorg bereidt collega’s voor op die rol: dit is wat je ongeveer kunt verwachten, dit is hoe je jezelf neer kunt en mag zetten, hier moet je rekening mee houden.

Het fijne van iHub is dat je veel mogelijkheden krijgt in opleidingen en cursussen. Ik heb zelf de opleiding SPH gedaan, en een aantal jaren geleden de IAG (Intensieve Ambulante Gezinsbegeleiding). Daar leer je de basis, maar de kinderen hebben mij het allermeest geleerd. Door mij mee te nemen in hoe hun hoofd werkt. En iedere keer ben ik weer verrast: dit had ik niet bedacht.

Kleine stapjes

Soms denk ik wel, wow, wat was dit voor dag? Maar het leukste is dat geen dag hetzelfde is.Vanaf het moment dat ik mijn auto uitstap, sta ik aan. Dan zie ik bijvoorbeeld een leerling die de school niet in wil, of een moeder die begint te schreeuwen. Ik ben eigenlijk meteen alert, al is dat lang niet altijd nodig. We werken met de meest kwetsbare kinderen die al veel afwijzingen hebben gekregen in hun leven. Ik vind het heel mooi dat je iets voor hen kunt betekenen. Als je oog hebt voor de kleine stapjes in gedragsverbetering, en je ziet dat een kind geholpen is, dan geeft dat een boost. Je moet dit werk niet doen voor de dankbaarheid. Sommigen kunnen dat niet in woorden uitdrukken, ouders ook niet altijd. Natuurlijk is het fijn als kinderen en ouders op het einde zeggen: ‘Wat fijn dat je er was’. In het begin beschouwde ik het als compliment als mensen zeiden ‘Oh, ik kan echt niet zonder jou’, maar de kunst is juist om jezelf misbaar te maken, dan heb je het pas goed gedaan. Dat ze zeggen: ‘Ik zie het wel zitten, ik ga dit wel doen nu, zelf.’

Ventileren

Wat ons binnen iHub bindt is het hart voor de mensen, voor de kinderen. Wie hier werkt schrikt niet van wat je aan de voorkant ziet, het gedrag. Iedereen wil weten wat daarachter zit. Dat moet je liggen, je moet het interessant vinden om te ontdekken waarom iemand doet wat hij doet. Dat willen we bij iHub allemaal.

Collega’s hebben altijd genoeg gespreksstof. Voor de humor zijn je collega’s ook belangrijk. Je hebt met heel heftige situaties te maken, je moet kunnen delen wat het met je doet om weer te ontnuchteren en scherp te kunnen blijven. Ons kantoor grenst aan een Time-Out. Dit is een ventilatieruimte voor kinderen. Voor collega’s heeft ons kantoor diezelfde functie. Je moet met elkaar ventileren. Mijn collega’s zijn ook mijn spuiteam. Iedereen heeft een grens aan wat hij kan hebben, dus we moeten elkaar op tijd helpen. Als een collega overmand wordt door emotie, stuur je die even weg en neem je het over. Elkaar helpen is hier zo vanzelfsprekend. Als er ergens een deur hard dichtslaat, verschijnen er zo drie hoofden om de hoek: ben je oké, kan ik iets doen? Dat is heel veilig en fijn. Ook voor de kinderen. iHUB geeft de ruimte om het werk zo met elkaar in te richten.

Bij iHub mag je de randjes opzoeken en assertief zijn. (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 5947

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.