Acht op de tien Nederlanders weet niet wat aangepaste mode is - Emerce (2024)

BERLIJN, 3 juli 2024 –Acht op de tien Nederlanders heeft geen kennis van aangepaste mode, blijkt uit onderzoek* van Zalando uitgevoerd door iVox. Aangepaste mode, ook bekend als adaptieve mode, omvat kleding en schoenen speciaal ontworpen voor mensen met een permanente of tijdelijke beperking. Dit kan bijvoorbeeld beperkte mobiliteit, beperkte beweeglijkheid of sensorische gevoeligheid. Zelfs onder Nederlanders met een permanente lichamelijke beperking weet 67 procent niet wat aangepaste mode is. Bijna een derde (32%) van de Nederlanders van 16 jaar en ouder heeft een lichte tot zware beperking, blijkt uit data van de EU**, en deze groep kan baat hebben bij adaptieve mode.

Aangepaste mode maakt aankleden gemakkelijker en comfortabeler. Toch blijft het een uitdaging voor mensen met een beperking om modieuze adaptieve kleding te vinden. Het onderzoek bevestigt dit: zodra Nederlanders weten wat aangepaste mode is, vindt de meerderheid (58%) dat het moeilijk is om modieuze en betaalbare adaptieve mode te vinden. Negen procent is het hier niet mee eens, terwijl een derde geen mening heeft. Bovendien vindt 8 op de 10 Nederlanders (81%) dat mode meer adaptieve kenmerken zou moeten bevatten, zodat mensen met een beperking meer keuze hebben uit verschillende stijlen en producten.

Fabio Baum, General Manager Benelux & Nordics bij Zalando, zegt: “De cijfers laten zien dat er een grote kloof is tussen wat mensen weten en wat nodig is op het gebied van aangepaste mode. Wij streven ernaar om een platform te creëren waar iedereen die bij Zalando winkelt zich gerespecteerd en vertegenwoordigd voelt. Het blijft moeilijk voor mensen met een beperking om modieuze, aangepaste kleding te vinden. Door adaptieve collecties aan te bieden en uit te breiden onder onze Private Labels en door andere merken, willen we deze uitdaging aanpakken. Daarom bieden we een gevarieerde selectie van stijlvolle aangepaste kleding in verschillende prijsklassen en maten op één plek aan. Ik ben er trots op dat we onlangs ons aangepaste assortiment hebben uitgebreid met 14 sportitems van onze Private Labels.”

Voor de collectie aangepaste sportkleding werkt Zalando samen met Ottobock, een wereldleider in gezondheidszorgtechnologie en protheses. Deze samenwerking helpt inzichten en feedback van hun atleten te verzamelen om kleding te ontwerpen die hen optimaal ondersteunt. Bijvoorbeeld leggings waarbij één broekspijp is ingekort en afgewerkt met een elastische band om deze op zijn plaats te houden. Dit ontwerp verbetert het comfort voor mensen met een bovenbeenamputatie. Atlete Fiona Pinar Batalla, die sport met een prothese, speelt een rol in Zalando’s nieuwe sportmarketingcampagne ‘Je beste tijd komt nog’.

Relevante kenmerken vinden
Om klanten te helpen gemakkelijk adaptieve producten op de website te vinden, heeft Zalando onlangs een speciale pagina voor aangepaste mode gelanceerd. Deze pagina bevatt categorieën zoals zintuig-vriendelijke materialen, voor rolstoelgebruik, gemakkelijke sluitingen, gemakkelijk aan te trekken en kleding ontworpen voor protheses. De pagina biedt een uitgebreid overzicht van de aangepaste kleding en schoenen, zodat klanten relevante producten kunnen ontdekken. Ook kunnen klanten met een beperking en hun verzorgers aangepaste items die zij hebben gekocht, beoordelen via een speciale module op de productdetailpagina, waar kenmerken met afbeeldingen en uitleg worden getoond.

Daarnaast zijn zoekfilters voor adaptieve mode geïntegreerd in de algemene zoekfunctie van de Zalando-webwinkel en app. Hierdoor kunnen klantenwinkelen op basis van specifieke vereisten zoals gemakkelijk te verwijderen labels, ritssluitingen verwerkt in de zoom, lage voorkant/hoge achterkant, magneten, naadloos, ritsen die met één hand te openen zijn, optreklussen en wijde halsopeningen. Zalando introduceert ook een nieuwe functie waarmee klanten feedback en suggesties kunnen delen over aangepaste producten die zij hebben gekocht.

Een ruimte om samen te werken
Een belangrijke mijlpaal in Zalando’s inclusie-inspanningen was de lancering van de eerste adaptieve collectie in oktober 2022, bestaande uit 140 stijlen verdeeld over vijf van zijn Private Label-merken: ZIGN, Pier One, Anna Field, Yourturn en Even&Odd. Deze lancering volgde op uitgebreid onderzoek en ontwerp in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van mensen met een beperking en adviesbureau voor inclusie All is for All. Gelijktijdig met Zalando’s initiatief voegden derden zoals Tommy Hilfiger Adaptive, een koploper in aangepaste mode, en Nike nog eens 150 adaptieve stijlen toe aan het aanbod. In totaal lanceerde Zalando enkele honderden stijlen in 2022-2023.

Zalando deelt de ervaringen met zijn partners en moedigt hen aan om mee te doen aan deze missie. Zo lanceert BOSS bijvoorbeeld door het uitwisselen van inzichten deze zomer zes dames- en zes herenschoenenstijlen met aangepaste kenmerken bij Zalando. De stijlvolle, functionele collectie richt zich op het makkelijker aandoen en omvat gemakkelijke ritsen en uitneembare inlegzolen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Acht op de tien Nederlanders weet niet wat aangepaste mode is - Emerce (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 6078

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.